lauantai 27. huhtikuuta 2019

Leipuri hiivat

Päivä mennyt mukavissa merkeissä vaikkakin välillä vähän villimmän puoleisesti. Päivän ohjelmaan saatiin rauhoitusta hetkeksi kun päätettiin muksujen kanssa leipasta vähän porkkana sämpylöitä. No ilman sotkuahan siinä ei vältytty ainakaan jauhojen kanssa, mutta aina voi siivota. Siinä ekaksi raastettiin vähän porkkanaraastetta, josta raastettavia porkkanoita  kyllä välillä katosi enemmän parempiin suihin kuin itse raasteeseen. Ainekset saatiin sekoitettua taikinaksi ja jätettiin taikina sitten kohoamaan. Itse sämpylöiden leipominen olikin sitten se hauskin osuus ainakin nuoremmasta. Taikinaa oli kiva puristella käsissä ja sämpylöiden ulkonäkö olisi jäänyt melko surkuhupaiseksi jos itse en olisi vähän pyöritellyt pyöreämpään muotoon. Kävi siinä joku vähän jo pyöriteltyjä sämpylöitä vähän litistelemässä parempaan muotoon. Nuorempaa ei vissiin miellyttänyt tuo muoto. Malttamattomana kumpikin kävi vaanimassa uunin edessä kurkistellen että jokos ne sämpylät olisi valmiita ja pian niitä päästiinkin maistamaan. Hyviä tuli ja isillekkin jäi iltapalaksi vielä sievoinen määrä syötäväksi. Ensikerralla pitää tehdä pienempi taikina tai isompia sämpylöitä.



Ohje:

5dl vettä
3 isoa porkkanaa raastettuna
10-12dl vehnäjauhoja
25g hiivaa tai pussi kuivahivaa
1rkl siirappia/sokeria
1tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä

- Janita


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti